Kostuums van 6+ webwinkels
Home » Roze maandag: wat je moet weten over roze feesten

Roze maandag: wat je moet weten over roze feesten

roze maandag tilburg

Roze Maandag, een kleurrijk evenement dat in de Brabantse stad Tilburg gevierd wordt. In deze blog gaan we verder op dit begrip in, zoals waar deze dag precies voor staat. Verder gaan we terug in de tijd om kort de geschiedenis van Roze Maandag en de Gay Pride toe te lichten. Ten slotte kijken we wat er allemaal te doen is op deze dag! Lees snel verder!

Roze maandag

Voor degene die nog niet bekend zijn met Roze Maandag, zullen we een korte uitleg geven. Dit speciale evenement vindt plaats tijdens de Tilburgse kermis, de kermis met meer dan 200 attracties die zich uitstrekt van de Besterd door het centrum naar het Willemsplein. Een speciale dag tijdens deze kermis is de maandag.
Roze Maandag vindt dit jaar plaats op 25 juli. Dit gratis evenement staat in het teken van homo emancipatie en integratie. Op deze dag verkleden velen zich (je raadt het al) in het roze.

Dit is hét evenement waarbij iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Het doel hiervan is een gezellig samenzijn. Meer informatie over deze speciale dag vindt je hier.
Roze Maandag is zó populair dat er zelfs speciale Roze Maandag treinen in worden gezet die rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tilburg reizen.

De stad Tilburg krijgt steeds meer kleur door dit soort evenementen. Maar niet alleen evenementen geven de stad kleur. In 2015 is er een regenboogzebrapad aangelegd in het centrum. Voorgangers van dit zebrapad zijn in de steden Maastricht en Utrecht te vinden.

Roze maandag, gay pride en geschiedenis

Roze Maandag bestaat inmiddels al een kwart eeuw en wordt onder andere mogelijk gemaakt door Stichting Roze MaandagGemeente Tilburg en Tilburg.com. Door het succes hiervan zijn ook andere steden geïnspireerd geraakt. Zo heeft Nijmegen nu ook Roze Woensdag sinds het jaar 2002. In 2016 is dit de woensdag nadat de Vierdaagse zijn begonnen.
De Amsterdam Gay Pride bestaat al iets eerder, namelijk sinds 1996. Het begrip Gay Pride Parade in de zin van demonstraties, is overigens in New York in het jaar 1969 ontstaan als herdenking aan de Stonewall-rellen.

Gay Pride Amsterdam

Dit jaar is Stichting Roze Maandag aanwezig bij de Canal Pride tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Deze vindt plaats van 23 juli t/m 7 augustus. Voor de tweede keer in de geschiedenis zal Amsterdam de Europride hosten. Dit betekent onder andere dat het evenement 15 dagen zal duren in plaats van 9. Het thema van dit jaar is ‘Hand in hand’. Simpel, iedereen mag hand in hand lopen en wordt geaccepteerd.

Activiteiten tijdens deze dag

Even in de sneltrein terug van Amsterdam naar Tilburg. Roze maandag vindt plaats tijdens de Tilburgse Kermis waardoor je genoeg te doen hebt! Attractie in en uit, hapje en een drankje enzovoorts. Natuurlijk zijn er ook speciale activiteiten rondom Roze Maandag zelf gepland, zoals Holy Pink. Dit is een 18+ feestje in de Muzentuin waar deephouse en techno muziek gedraaid wordt. Meet informatie over het programma volgt nog.

- © 2024