Kostuums van 6+ webwinkels
Home » Oktoberfest: van volksfeest tot internationaal evenement

Oktoberfest: van volksfeest tot internationaal evenement

oktoberfest in duitsland

Oktoberfest, een feest waarbij we al snel denken aan traditionele Tirolerkleding, bier en het Duitse München. Maar hoe is dit allemaal begonnen? Hoe zag dit feest er vroeger uit en hoe zag de Oktoberfest kleding eruit? We gaan er dieper op in en ontdekken hoe dit feest is uitgegroeid tot een groot bierfeest in diverse landen. Ook hebben we nog een paar leuke weetjes voor je. Wil je weten waar alle Oktoberfest evenementen in Nederland en België plaatsvinden? Lees snel verder!

Hoe Oktoberfest begon als huwelijksfeest

Oktoberfest, iedereen kent dit feest wel. Maar wat vieren we eigenlijk met dit meer dan 200 jaar oude feest? Laten we teruggaan naar het jaar 1810. Ter ere van twee jonge koninklijk gehuwden, Prins Ludwig van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen, werd de zogenoemde ‘Wiesn’ gehouden in München op 17 oktober. Het huwelijk werd gevierd op de Theresienwiese (vernoemd naar de bruid Theresia). Alle mensen uit München werden uitgenodigd om het huwelijksfeest te komen vieren. Verder werden er paardenraces gehouden. Samen met de landbouwbeurzen groeiden deze paardenraces uit tot tradities. Het feest was zo’n succes dat het ook de jaren die volgden gevierd zou worden. Zo begon het feest als een volksfeest.

Leuke weetjes over Oktoberfest

Wist je dat

  • Oktoberfest in de volksmond ‘Wiesn’ wordt genoemd? Het feest wordt gehouden op de Theresienwiese, oftewel Theresia weide.
    Dit is het terrein in München waar het eerste Oktoberfest gehouden werd en ook tegenwoordig nog steeds plaatsvindt.
  • Het feest 16 tot 18 dagen duurt? In het begin duurde dit feest maar vijf dagen! De startdatum is nu de eerste zaterdag na 15 september. Het feest eindigt op de eerste zondag van oktober.
  • Er op het Oktoberfest in München niet alle soorten bier geschonken mogen worden? Alleen bier dat binnen de stadsgrenzen van München gebrouwen wordt, mag geschonken worden. Vaak brouwen de bierbrouwerijen zelfs bier dat speciaal voor Oktoberfest bedoeld is!
  • Veel mensen van buiten Duitsland afkomen op de ‘Wiesn’? Niet alleen Europeanen hebben het Oktoberfest in München ontdekt. Er zijn tegenwoordig veel mensen van over de hele wereld die het feest in München vieren.
  • Er tegenwoordig een ‘ruhige Wiesn’, oftewel een rustige weide bestaat op het Oktoberfest? Dit is een bepaalde plek op het Oktoberfest waar de feestmuziek pas begint vanaf 18:00 uur. Dit is speciaal voor de feestgangers die van wat meer rust houden.
  • Het Oktoberfest sinds 1810 al 24 keer geannuleerd is vanwege oorlog, ziekte of andere noodgevallen?
  • Oktoberfest geopend wordt door de burgemeester? Het feest begint pas als de burgemeester het eerste biertje getapt heeft. Daarna spreekt hij de magische woorden ‘O’zapft is’, oftewel er is getapt!

Huidig Oktoberfest en waar het allemaal te doen is nu

Geen paardenraces meer op het Oktoberfest in München, die traditie is niet meer. Wel zijn er iedere drie jaar nog agrarische activiteiten op het feest. Tegenwoordig staat het feest meer in het teken van bier, lekker eten en een kermisprogramma. Wel loopt iedereen nog steeds in traditionele klederdracht, oftewel oktoberfest kleding rond. Voor de heren zijn dit de bekende lederhosen en vrouwen kleden zich in dirndls, oftewel tiroler jurkjes.

In Nederland heb je tegenwoordig in iedere provincie een nabootsing van Oktoberfest, de zogenoemde Oktoberfeesten of bierfeesten. Deze Oktoberfeesten zijn natuurlijk niet zo groot en duren geen volle twee weken zoals het échte Oktoberfest. Wel zijn er Duitse foodcorners, is er bier (in bierpullen natuurlijk!), wordt er gedanst op Schlagermuziek en draagt men Oktoberfest kleding. Wil jij Oktoberfest vieren? In Den Haag, Breda, Alkmaar, Waalwijk en Texel kun je feesten. Maar dit zijn nog niet eens alle feestlocaties! Ook in België wordt er Oktoberfest gevierd, zoals in Eupen, Oudenaarde en Meeuwen.

Naar welk Oktoberfest ga jij?

- © 2024